Hemleverans på massor av produkter

Trädgårdsdesign med stenar

Skapa kontraster i din trädgård med olika sorters stenar. Balansen mellan hårda och mjuka element skapar en harmonisk känsla i din trädgård samtidigt som stenläggning har flera praktiska funktioner. Det finns ändlösa möjligheter när man jobbar med sten eftersom det finns stor variation i material, storlek och teknik. Bli inspirerad av hur du kan arbeta med stenar i din egen trädgård.

Att välja rätt sorts sten

Man kan lägga sten i trädgården själv men för att försäkra sig om att resultatet håller i många år kan det krävas ordentligt med grundarbete (Bärlager, Makadam och Stenmjöl) och förberedelser av marken innan man lägger stenarna på plats. Det är viktigt att ta hänsyn till vilken funktion stenläggningen ska ha innan du väljer vilket material du ska använda. Några faktorer att ta hänsyn till är bland annat tyngd, mönster och färg. Mindre stenar passar oftast till små ytor som exempelvis enklare gångar medan större oregelbundna stenar kan passa bättre till större uteplatser. Det är även populärt att välja svenska naturstenar och då speciellt kalksten, granit eller skiffer med tanke på deras hållbarhet. Annars är betongplattor ett alternativ som dock kan kräva lite underhåll. Innan man lägger plattor tillhandahåller vi allt man behöver för att lägga plattorna i (Makadam, Stenmjöl och Sättsand)

Ska du exempelvis göra en gång av singel eller makadam mellan rabatterna i trädgården eller skapa en mindre garageuppfart? Mängden grundarbete kan skilja sig beroende på vilken typ av sten du väljer att använda, samt vilken funktionalitet du önskar. Ska stenen klara av tyngre föremål bör du använda fiberduk, stenmjöl alternativt fogsand innan du placerar dina stenar. Att lägga sten i trädgården är ett tungt jobb och du kan behöva professionell hjälp med grundarbetet för att garantera ett snyggt och hållbart resultat.

Skapa gångar med sten

Med hjälp av stenar kan man enkelt skapa gångar i trädgården mellan rabatterna eller varför inte från huset till spabadet? Tänk på att välja en sten som matchar stilen på ditt hus då de flesta stensorterna finns i flera olika färgtoner. Vill du liva upp trädgården ytterligare kan man även arbeta fram ett mönster genom att blanda olika färgtoner på stenarna i gången. Ett alternativ är att lägga kantstenen i en avvikande kulör för att rama in gången samt ge en stabil ytterkant.

Inramade uteplatser med sten och klätterväxter

Med hjälp av stenar kan man enkelt skapa ”rum” i trädgården. Skapa väggar av klätterväxter, träd och buskar för att ytterligare rama in din nya uteplats. Ett tips är att använda sig av större stenblock till uteplatser för att spara tid och energi på att slippa stenkapning. Det är vanligt att använda marksten i form av betongplattor till uteplatser men natursten är också populärt.

Till webbutiken