Hemleverans på massor av produkter

Använda täckbark i trädgården på bästa vis

Täckbark skyddar dina växter mot vinterkyla och ogräs samtidigt som det hjälper till att behålla fukten i marken. Genom att strö ett lager täckbark runt dina växter gör du det svårare för ogräset att ta sig igenom och du behöver inte vattna lika ofta. Det gör att du sparar värdefull tid som du kan lägga på viktigare saker i din trädgård.

Fördelar med täckbark

När vintern kommer kan vissa växter behöva lite extra hjälp för att klara av omställningen. Känsliga blommor som är planterade i krukor kan med fördel flyttas till varmare utrymmen som ett förråd eller liknande. Men växterna i trädgårdsrabatten kan behöva lite extra hjälp. Känsliga växter som rosor, lökväxter och perenner kan behöva ett lager täckbark framåt hösten. På så sätt skapar du ett isolerande luftutrymme som kylan inte kommer åt. Genom att ta hand om dina känsliga växter på detta sätt ökar du chanserna för en god övervintring. Extra känsliga växter kan också behöva heltäckas med säckväv under vintermånaderna.

Förutom dess skyddande effekt mot kyla bidrar täckbarken till mindre avdunstning vilket är fördelaktigt framåt vårkanten då dina växter inte kommer kräva lika mycket bevattning. Vintergröna buskar kan lätt torrfrysa framåt vårkanten då vårsolen drar vätska ur bladen trots att marken och rötterna fortfarande är frusna. Vattnar man ordentligt under hösten och sedan täcker växterna med täckbark kan man förhindra tjäle samtidigt som man minskar avdunstningen. Täckbark är också effektivt mot ogräs. Har du mycket ogräs i rabatten eller bland buskarna börjar du med att ta bort allt rotogräs och sedan täcker du jorden med ett lager täckbark på cirka 10 cm. Täckbarken förhindrar att ogräset kommer tillbaka då lagret med bark gör det svårgenomträngligt.

Hur täckbark används

Täckbark är gjort av främst gran och furubark men det finns även andra träsorter på marknaden. Tänk på att köpa täckbark från svenska skogar för att ta vara på våra egna resurser. Strö sedan täckbarken över rabatten och blanda inte ner den i jorden. Du kan också med fördel gödsla innan du strör på täckbarken då det går åt en del näring för att bryta ner barken. Man kan fylla på kontinuerligt för att hålla ett lager på minst 10 cm och byta ut helt var femte år. Det är viktigt att inte lägga täckbark på skott som ännu inte vuxit klart, eller på växter som kräver mycket kväve som grönsaksland med mera.

Till webbutiken